Szabadesés az űrből

Szabadesés az űrből

2012. október 10. | Akos Moldvan

red-bull-stratos.png Brandépítés szempontjából az egyik etalon számomra mindig is a Red Bull volt. A televíziókban a "szárnyakat ad" szlogennel nyomatott tintenpen kalandokat kevésbé tudtam értékelni, nem úgy a Youtube-on és egyéb csatornákon terjedő vírusvideókat, szponzorált extrémitásokat, giga rendezvényeket. Az ember szájtátva nézte végig a Red Bull közreműködésével létrehozott brutális kalandokat, legyen szó mókusruhába öltözött zuhanásról, Danny MacAskill elképesztő trükkjeiről vagy a Rio de Janeiro utcáin végigszánkázó őrült bringásokról.

Egytől-egyig remekül kitalált és mesterien kivitelezett rövidfilmek, melyeken többször vagy kevesebbszer de mindig felfedezhető a piros bikás logó valahol. A Red Bullnál nagyon ki lett találva, hogy hogyan kell olyan emészthető tartalmat készíteni, amit az ember nem csak úgy tovább küld a barátainak, hanem tovább akar küldeni a barátainak, mert annyira vagány vagy elképesztő, ami történik benne.

A projektjeik közül az egyik, ha nem a leggrandiózusabb a Red Bull Stratos, mely már sok éve elindult mégis a napokban csúcsosodott ki a weboldalakon, blogokon és social media site-okon a visszhangja. Itt már nem csak egy-egy extrém sport nagymenője csinál "szájtátvamaradós" trükköket, mutat be betegebbnél betegebb dolgokat... Itt már igazi technikai háttér, tudományos csapat, szakmai felkészültség és óriási büdzsé van a rendszerben.

Lehet vitatkozni azon, hogy a tudomány szempontjából mennyire fontos vagy érdekes a Stratos projekt (bár itt jegyezném meg, hogy Felix Baumgartner ugrása nem csupán rekordkísérlet. Adatokat gyűjtenek arról, hogyan lehet menekülni majd a jövő magánűrhajóiból), egy azonban biztos, mérföldkő lesz, ha sikerül és a Red Bull illetve Baumgartner bevonul a történelemkönyvekbe vele.

red-bull-stratos-01.png

A történet egyébként egy Joseph Kittinger nevű úriemberrel kezdődött. Az USA légierejének ezredese 1960-ban 31 300 méter magasból ugrott ki egy hőlégballonból és ez az ugrás azóta is magassági rekordnak számít.

A rekordok viszont azért vannak, hogy megdöntsék őket, így Baumgartner és csapata a sztratoszféra határáról, 120.000 lábról (36,576 méter) szeretne végre hajtani egy ugrást és átlépni a hangsebességet. A tesztelések során már sikeresen végrehajtottak 96.000 lábról egy ugrást, a nagy lépés azonban még várat magára.

Eredetileg 2012. október 8-ra tűzte ki a Red Bull szakmai stábja a rekordkísérletet, a kedvezőtlen időjárás azonban közbeszólt és elhalasztották egy nappal, magyar idő szerint tegnap kora délutánra a startot. Az ugrás pillanatában 145 méter magas és 80 méter átmérőjű ballon, mely rugalmas, filmszerű, rendkívül vékony (mindössze 0,002 cm vastag!) anyagból készült azonban nagyon érzékeny a szeles időre, így a tegnapi nap folyamán is többször eltolták az indulás időpontját. Később technikai problémák léptek fel (elromlott a kapszula egyik rádiója), így újabb csúszás következett. Magyar idő szerint este fél 8-kor végül megkezdték a ballon feltöltését héliummal, az utolsó fázisban azonban ismét feltámadtak a szelek így lefújták az ugrást.

Várhatóan ma (2012. október 10-én) újra megpróbálkoznak a kapszula felküldésével.

Rekord tehát még nincs, de egy biztos, Felix ki fog ugrani és ha sikerül egyszerre négy rekordot fog beállítani. Itt fogják a legmagasabbra jutó embert szállító ballont használni. Ez lesz az eddigi legnagyobb magasságból végrehajtott ugrás, melynek során a legnagyobb sebességet éri majd el ember, úgy, hogy közben a leghosszabb ideig zuhan majd szabadesésben (5 perc 35 másodperc alatt el is éri majd a felszínt).

red-bull-stratos-02.png

Valószínűleg a Red Bull marketingesei is tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen gigantikus projektnél a létező összes csatornán jelen kell lenni, legyen szó a Facebookról, a Twiterről az egyedileg elkészített Youtube csatornáról vagy akár a projekt saját weboldaláról. Folyamatos időjárás jelentés, előrejelzés, visszaszámlálás és élő videókép várja, hogy a történelemben először egy ember több, mint 1100 km/h-val száguldjon a Föld középpontja felé. "Ez valóban egy lépés az ismeretlenbe. Senki sem tudja hogyan fog reagálni az emberi test a szuperszonikus tartományba való átlépés esetén" - nyilatkozta Baumgartner.

Amint az időjárás is úgy gondolja, indul az ugrás, kövessétek Ti is élőben a RED BULL STRATOS honlapján, garantálom, hogy több, mint izgalmas lesz.

Addig is egy kis ízelítő, hogy mire számítsunk:

tovább komment

A bejegyzés trackback címe:

https://creativeads.blog.hu/api/trackback/id/tr474830047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása