Lisszabon a graffiti fellegvára

Lisszabon a graffiti fellegvára

2012. szeptember 04. | Akos Moldvan

01_small.jpg Átlagemberként, ha meghalljuk a szót, hogy graffiti, nem feltétlenül a szépen megtervezett és kivitelezett, művészi igényességgel falra fújt képek jutnak az eszünkbe, inkább csak újabb három hülyegyerek, aki a felújított Margit hídra sikeresen ráfestett három értelmetlen betűt, hogy vagány legyen. Ezekkel a "tag"-ekkel gondolom már mindenkinek tele van a hócipője, de mi van akkor, ha valóban szép, művészi értéket képviselő alkotások vannak a városban?

Budapesten több ilyen is előfordul, Lisszabon azonban valósággal burjánzik az úgynevezett Street Art művektől. Kulturális és történelmi értékei mellett a város polgármestere szerint ezekre a művekre lehetne még felhívni az emberek figyelmét. És itt nem csak a turistákra gondol, akiknek igazi látványos városnézőtúrában lehet részük, ha csak ezekre fókuszálnak, hanem Lisszabon lakóira is, akik egyelőre nem igazán tekintenek művészként ezen alkotások tulajdonosaira.

02_small.jpgKészítettek hát egy weblapot, melyen összeszedik a legfontosabb street art műveket a városban, így könnyen végignézhetjük micsoda rejtett értékek lapulnak a lakóházak között. Ráadásul, hogy jobban megértsék az emberek az alkotók érzéseit, mondanivalójukat... azt, hogy a mű mit is akar kifejezni, közvetíteni az utca emberének, két teljesen átcicomázott Citroen DS3 autót is szolgálatba állítottak, így valóban igazi városnéző túra kerekedhetett, melyben maguk az alkotók voltak a sofőrők és egyben idegenvezetők.

Az ötlet jónak bizonyult, hiszen emberek ezrei érdeklődtek a különös "túra" iránt, ráadásul Lisszabon városa megkapta a "legjobb kulturális projekt"-ért járó díjat 2011-ben és ezzel együtt persze a publicitást is rengeteg hírportálon, weboldalon, többek között a CreativeAds Blogon is. :)

tovább komment

A bejegyzés trackback címe:

https://creativeads.blog.hu/api/trackback/id/tr674753934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása